Betaalwater: Etang de La Poiteviniere (geplaatst door: Marco Weber | datum: 23-05-2007)
La poiteviniere 2002
Na me aangemeld te hebben bij de hengelsportvereniging Almere en diverse mensen van deze vereniging gebeld te hebben ga ik een keer mee om een zeeviswedstrijd te vissen.
Ik kom in contact met Marco deze vist de wedstrijden alleen om een beetje te blijven vissen in de winter, in de zomerperiode vist hij witviswedstrijden, maar wat hem het meeste boeit is eigenlijk de karper. Als de lente komt heb ik snel een afspraak met Marco en gaan we een keer aan de Lage Vaart in de polder zitten gewoon even een avondje.
We vangen die avond 4 karpers ( of eigenlijk Marco vangt vier karpers ) de passie is toen wel aangewakkerd door die enorm kromme hengels.
Mijn eerste karper vang ik op een plasje net iets buiten Almere, niet echt groot ( 14 pond ) maar mijn Catana ( Shimano ) staat behoorlijk krom, ik ben verkocht, eenmaal het fluiten van de piepers gehoord te hebben en de adrenaline plotsklaps door je aderen voelen stromen is er geen weg meer terug.
Marco en ik besluiten eens een nachtje samen erop uit te gaan, Ilonka ( toen nog mijn vriendin nu mijn vrouw ) wil ook mee anders is ze alleen thuis en dat vind ze niet echt gezellig.
Die nacht worden er al diverse karpers gevangen aan de ready made boilies, alleen die boilies dat moet beter dat moet goedkoper en het liefst zonder houdbaarheids troep. Ik werk zelf bij een flavour huis als chef-kok van een produktontwikkelingsafdeling.
Na verschillende proeven met diverse soorten meel, heb ik uiteindelijk een mix samengesteld waarin je zowel zoet, hartig als vis kan verwerken, we experimenteren dan ook met van alles en nog wat oa banaan/chocolade, melk, maar ook eigen gevangen haring welke ik in zijn geheel doordraai en in de mix verwerk vangt als een gek.
Tijdens de vele nachten die volgen en waar het succes steeds beter en beter wordt, gaat het gesprek steeds meer en meer over FRANKRIJK, Marco is er al diverse malen geweest en weet mij even te vertellen dat we tot nu toe eigenlijk alleen nog maar baby,s hebben gevangen op een enkele grotere vis na dan.
Het plan is geboren we moeten naar Frankrijk naar een meer waar hij al een enkele keer eerder is geweest en waar diverse 40ers en een enkele 50er rondzwemmen.
Zelfs Ilonka , die een jaar daarvoor nog niet eens een voorn durfde vast te houden en die al eens, tijdens het slepen, van de middelste bank naar de voorste bank verhuisde nadat ik een hele grote snoek landde, is zeer enthousiast en vangt ook regelmatig haar karper en gaat er ook trots mee op de foto, ze gaat dus ook mee.
De voorbereiding;
De Catana’s zijn niet geschikt voor Frankrijk dat is al snel duidelijk er moet dus weer geďnvesteerd worden evenals extra piepers een extra rodpot enz enz, dus naar de karperbeurs in Zwolle.
Marco vind er al gauw zijn ultieme Frankrijk hengels de Super Ultegra’s van Shimano. Voor mij is dat het niet waard, dus kom ik uit op de Morritz dark evel 3lbs( ik vind ze nu nog steeds erg goed ) samen met de Banax 5600 freerunner een hele mooie set voor Frankrijk ( kreeg de molens trouwens voor een spotprijs omdat Marco die dure hengels kocht, bedankt )
Over de piepers doe ik niet moeilijk dat worden er 4 voor 45 euro, ze doen het zelfs nog met keiharde regen, ik snap nog steeds niet dat ik die dure 2e hands Fox zo graag met alle geweld moest hebben.
Een week voor we weggaan draaien we “even” 70 kilo boilies met de hand allemaal 18 mm draaien, draaien en nog eens draaien. We hebben gekozen voor een vis boilie, een bananen boilie en een koffie boilie, maar er is iets niet goed met die koffie boilie, ik kom er te laat achter dat ik de dosering van het flavour niet goed gelezen heb en het blijkt dat het 7 x overgedoseerd is wat een STANK, moeten we maar 20 kilo erbij kopen of erop gokken dat we genoeg hebben en ze maar mee te nemen en te kijken wat we ermee doen?
De koffie boilies gaan dus mee, alle boilies vacumeer ik met het vacumeer apparaat op mijn werk echt perfect en blijft lang genoeg houdbaar
La Poiteviniere
We zijn aangekomen met een grote geleende dichte aanhangwagen, Marco vertelt dat het hier overdag niet veel voorstelt en dat we het van de nachten moeten hebben en dat we de voerplek op moeten bouwen dus de eerste paar dagen niet al te veel zullen vangen. Lekker om dat nu te horen, als we ook nog eens een heel stel Engelsen hebben gesproken welke het hele jaar nog maar 140 karpers gezamenlijk hebben gevangen is mijn vertrouwen wel een beetje geknakt.
We beginnen de plek op te bouwen, het is warm erg warm ik zweet me kapot, na gevoerd te hebben en mijn hengels ingegooid te hebben ga ik met Ilonka eten halen voor het weekend en douchen. Bij terug komst loopt Marco enorm te balen hij heeft zijn eerste run verspeeld en dacht dat het een grote was, Ilonka vindt het iets overdreven, ’s avonds krijgt hij nog 3 runs en direct 3 dertigers en daarmee zijn eigen record verbeterd hoezo niet vangen de eerste dagen?
Trouwens alle vissen ving hij op de smaak KOFFIE overdosering is dus niet altijd erg!!!!
Over runs hebben we totaal niet te klagen echt enorm veel wat wel tegen valt is het grote aantal lossers, we krijgen er geen vat op hoe kan dat nou? Op een gegeven moment hebben we 3 lossers achter elkaar echt niet te geloven het aantal gevangen vissen en lossers is 50% om gek van te worden, maar de vissen zijn gelukkig ook gek op onze boilies want we krijgen echt de ene run naar de andere, na een hele reeks verschillende rigs en iets minder strak drillen ( dat kan daar want er is niet veel waar ze zich in vast kunnen zwemmen ) wordt het aantal lossers minder.
We kunnen echt ontzettend veel experimenteren als de aanbeten af en toe minder worden kunnen we proberen of het met veel voeren op de ene hengel beter wordt of juist minder voeren op de andere hengel meer vis op levert of dat de rig aangepast moet worden.
De laatste dagen is het weer slechter geworden maar de aanbeten gaan maar door soms zelfs 14 runs op een dag ( alleen al als het licht is ).
Als het dan tijd is om op te ruimen en naar huis te gaan kunnen we de balans opmaken,124 runs waarvan 84 werkelijk gevangen, maar de pieper gaat nog een keer op de valreep nog een schub van 31,5 pond.
We hebben 9 dertigers de zwaarste spiegel is 37 pond en de zwaarste schub 36 pond we hebben ook nog talloze hoge 20ers, echt perfect, we gaan in 2003 weer dat staat vast.
We hebben ook nog 4 Engelsen gesproken deze hadden in dezelfde tijd als wij met zijn 4en nog geen 40 aanbeten gehad en konden ons niet geloven maar wij schrijven alles op , waar gevangen, welke afstand, welke boilie, welk tijdstip, welk systeem enz enz, dus konden het bewijzen ze stonden echt helemaal verbaasd, ik denk dat een goede voerstrategie en een goede afwijkende boilie ontzettend veel verschil uitmaakt tussen vangen en minder vangen.
Vragen over Frankrijk en/of boilies vraag het Marco
Ben
|